Fascia. We hebben het allemaal. Mensen, paarden, honden, katten, ... en hoewel fascia ons dient, doordat het zorgt dat alle structuren in het lichaam moeiteloos langs elkaar heen kunnen bewegen, kan het ons ook in de weg zitten. Fascia, oftewel bindweefsel, zit letterlijk door ons hele lichaam heen. Organen bestaan uit specifiek fascia weefsel, maar ook om en door de spieren heen zit bindweefsel. Vergelijkbaar met een vochtig spinnenweb, dat de spieren makkelijk langs het skelet en langs de huid laat bewegen.
Dit weefsel kan echter ook makkelijk verstoord raken. Bijvoorbeeld door trauma, maar een misstap of (langdurige) verkeerde training kan exact hetzelfde doen. De fascies verstrakken en persen het vocht uit het web, zo ontstaan er bijvoorbeeld harde stukken in dit weefsel. Dit gaat trekken, aan andere spieren of aan botten (denk aan de wervelkolom), en dat is pijnlijk! Om de pijn te ontzien gaat het paard andere spieren overbelasten waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Het is alsof je in een té strak duikpak probeert vrij te bewegen - dat gaat niet!
Door het losmaken van deze spier fascia, via Myofasciale Release Therapie, krijgt het paard letterlijk weer ruimte in zijn lijf en kan het paard weer vrij bewegen. Ik gun dit ieder paard!
Daarom heb ik de opleiding MRT voor paarden bij Equicare-plus gevolgd en heb ik deze met succes afgerond. Hieronder heb ik een impressie van de resultaten en tijdens de behandeling opgenomen. Mijn tarief is €60 per uur.
Na een intake kom ik op locatie langs. We bespreken de reden dat je contact hebt opgenomen en ik bekijk het paard in stand, in stap op het harde, in draf op het harde en in stap, draf en (indien mogelijk) galop op de volte op zachte ondergrond.
Hierna heb ik een algemeen beeld over waar de verstrakkingen en problemen in het lijf van het paard zitten. Dit bespreek ik met jou als eigenaar en begin ik met de behandeling.
Tijdens de eerste behandeling vind ik het belangrijk dat jij als eigenaar er bij bent, zodat je ziet hoe het paard reageert en hoe het paard loslaat.
Om het paard op zijn gemak te laten zijn, zal ik altijd relatief zacht beginnen. Ieder lichaam bestaat uit verschillende spanningslagen en ik kan pas bij de diepere lagen zodra de bovenste spanning is afgevloeid.
Het paard zal "releasen", de spanning van de fascia laten afvloeien en laat dit merken door gapen, afkauwen en likken of soms heel subtiel door een knipper met het ooglid. Ik let goed op de signalen die het paard afgeeft, ieder paard is tenslotte anders!
Zodra de oppervlakkige lagen ontspannen zijn kan ik de diepere lagen laten ontspannen. Soms is dat gevoelig, maar door goed op het paard te letten zorg ik ervoor dat het paard de kans krijgt om alles te verwerken.
Zoals al eerder gezegd - ieder paard is anders en dat betekent ook dat niet ieder paard even lang de behandeling kan verwerken. Hoewel ik altijd tussendoor de kans geef om even een rondje te bewegen, is het ene paard écht klaar na anderhalf uur, terwijl het andere paard makkelijk drie uur kan hebben. De duur stem ik af op wat het paard aan kan, meestal is dit 2 uur.
Na de behandeling zullen we het paard weer even aan de longe laten bewegen. Het paard voelt een nieuw lijf, en zal daar even aan moeten wennen! Een nieuwe balans zoeken, je benen weer goed kunnen bewegen - alles is mogelijk! Houdt er sowieso rekening mee dat je je paard de komende twee dagen alleen longeert, en afhankelijk van zijn of haar reactie kan dat tot vijf dagen duren. Luister altijd goed naar hoe je paard beweegt en wat hij of zij je vertelt.
Aansluitend bespreken we of het nodig is een tweede behandeling af te spreken en indien dit zo is, op welke termijn we dat het beste kunnen doen. Dit is uiteraard afhankelijk van de mate waarin het paard vast zit en hoe makkelijk het loslaat.
Wil je een afspraak maken om je paard een behandeling te geven? Neem dan telefonisch, per email, via What's app, of via Facebook contact met me op.